fallback

Българинът харчи 6 пъти повече за автомобила, отколкото за здравето си

Любопитна съпоставка на данни, направена по повод Световния ден на здравето днес

11:58 | 07.04.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Българите отделят приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за грижа за своето здраве, сочи съпоставка на данни, предоставена от сектор "Здравеопазване" на Siemens България.

Осреднената обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил с мощност 101 к.с., който е в експлоатация от 10-15 години, е около 1267 лв.* на година, според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз. В същото време, по данни на Националния статистически институт за 2012 г., средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година е 212 лв.

В процеса на събиране на данните компанията е установила и друг факт. Българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил, като влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед - наличието на полица от валидна застраховка „Гражданска отговорност“, както и на документ за платен данък върху превозното средство. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

Според изследване на Националната здравноосигурителна каса през миналата година над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари, в сравнение с 2012 г. За миналата година броят им е бил 3 546 855.

Съпоставката на данните е направена по повод Световния ден на здравето днес, 7 април.

Сектор "Здравеопазване" на Siemens е един от най-големите доставчици на медицинска апаратура в света и лидер в областта на продуктите  за образна диагностика, лабораторна диагностика, медицински информационни технологии и слухови апарати.

* В сумата по поддръжката на един автомобил са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки, неизбежната смяна на зимни и летни гуми, смяна на масла и филтри. Ако няма сериозни повреди по автомобила, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лв. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 09.09.22 г.
fallback